Carte de colorat pentru orbi

N-am pretentia sa fac o recenzie a cartii Mariei Ellis, ci doar sa-mi arat cumva recunostinta fiind unul dintre lucrurile cu adevarat minunate care mi s-au intamplat anul asta: intalnirea cu lumea din carte de colorat pentru orbi. De altfel, nu prea am mai cumparat carti de cand hotii de maruntisuri mi-au furat o lada grea (doar fiindca avea greutate?) in care-mi investisem mai bine de 5 ani toti banii de ciorapi si rujuri si bluze asa ca toata lumea credea ca-s hippie.

Dar revenind la carte de colorat pentru orbi, ei bine, ea are doar 2 dimensiuni: arata oamenii pe dinafara si pe dinauntru. Si fiindca a treia dimensiune e masca, oamenii din carte de colorat pentru orbi par volatili in concretetea lor si nimeni nu intelege de ce.

Oamenii 3D poarta masti si daca vreunul isi uita masca acasa dimineata asa cum oricine poate sa-si uite, spre exemplu, ochelarii (desi oamenii 3D neaga acest fapt si afirma cu tarie ca nu se poate intampla nicicand asa ceva), ceilalti ii vad asa in doua dimensiuni ca pe niste fantome. Oamenii 3D au uitat ce e carnea si o inlocuiesc prin cuvinte. Uneori pare ca au uitat ce inseamna sa folosesti cuvintele fiindca le inlocuiesc cu fapte.

Carte de colorat pentru orbi mai are ceva: e scrisa de o femeie si de la George Sand incoace lumea crede ca femeile nu pot sa scrie decat daca sunt barbati si, prin urmare, aceasta femeie nu poate fi nici focalizata nici imaginata daca citesti cartea si oricum nici despre personajul pe care si-l face purtator de cuvant nu poti spune mare lucru si nu o poti vizualiza si nici nume nu are si nici varsta si are doar un nume de tara ca o harta pe care nimeni nu-l rosteste "Polonia", ci doar un prieten vechi o striga asa "Polonio" ca pe-un loc de care-si aminteste.

Stii doar ca traieste aici printre noi si ca scrie, sau a scris o carte care pare scrisa de mana, sau vorbita cumva in sinea ei si ca incearca si reuseste sa reconstituie o istorie cu doua dimensuni si cu oameni si cu ce au ei pe dinafara si pe dinauntru ca in "Le petit prince" si in lumea asta reconstituita de-o fiinta ce cosmareste sau viseaza la amor e ca si cum transpiri si ti se dezlipeste masca si umblii gol pe strada si oamenii te vad orb.

Postări populare