are they a-changin`?

Vorbeam de curand cu un prieten pe care-l apreciez pentru stilul lui modest de a fi. Ma induiosaza cum se daruieste oamenilor cu durere si dragoste fara sa le ceara nimic in schimb si-mi trece prin minte dialogul dintre cuviosul Paisie si un reporter:

- Parinte, spune-ti-ne ceva.
- Ce sa va spun?
- Ce va spune inima...
- Ceea ce-mi spune inima este sa iau cutitul, sa o tai bucatele, sa o impart lumii si apoi sa mor.

Si vorbeam cu el tot despre oameni si despre faptul ca ii vad asa inconsecventi si derutati, iar el gasind mereu o vorba buna despre oameni mi-a zis " ce sa-i faci, oamenii sunt schimbatori... ne schimbam noi de la o ora la alta..."

Dragul de el, iubind omul pana la capat cu tot cu inconsegventa si defecte... El cu inima, iar eu cu mintea ma-ntrebam daca asta se numeste schimbare si la ce i-ar folosi omului sa fie sucit si schimbator.

Si am facut un rezumat cu privire la ce stiu deja despre schimbare si despre om.

1. evolutia, cresterea si descresterea oricarui individ sau grup sau forma de organizare umana("e") poate fi redata printr-o functie cu 2 axe: axa timpului ("t") si contextul/mediul in care se evolueaza ("c"). "e" presupune mecanisme ("m") care asigura reusita in timp fata de context.

2. orice crestere in timp e urmata de platou - momentul in care mecanismele construite de individ/grup intampina cu succes cerintele contextului, starea neschimbarii in timp, numit "stabilitate", starea de bine.

3. "e" presupune ca in platou va exista un moment in care contextul se modifica in timp - aici apare nevoia de schimbare, momentul in care, daca se schimba din interior, omul-ca-o-corabie se si relanseaza fiindca intelege ca altfel coarbia lui se scufunda incet si sigur, lemnul din el va crapa...

Poti sa devii constient de nevoia schimbarii in mod spontan, dar schimbarea inseamna efort si mai inseamna a-ti infrange teama de necunoscut prin intelegere: unde suntem, ce s-a schimbat intre timp, unde vrem sa ajungem si ce trebuie sa schimbam in noi pentru a ajunge acolo.

Oamenii sunt inconsegventi fiindca isi pierd reperele intr-un nou context si arata ca niste vapoare fara carma navigand haotic... fie nu si-au construit o corabie sau macar o pluta, fie au cazut in apa si nu stiu sa inoate... Si oamenii numesc "schimbare" starea lor de insecuritate sau insatisfactie, momentul in care sunt in deriva... schimbarea contextului...

Cand Bob Dylan a lansat The Times They Are a-Changin', a avut loc un dialog intre el si Toni Glover:

- What is this shit, man?
- Well, you know, it seems to be what the people like to hear.

Postări populare